2023 | 11e Editie

In 2023 zijn de Tuinprofessionals weer terug! Samen hebben wij Covid onder controle gekregen en live evenementen mogen gelukkig weer doorgaan. Deze editie hebben wij besloten de handen in één te slaan met de Groene Sector Vakbeurs. Voor het eerst doen wij hiermee ook de Noordelijke provincies aan. Bovendien biedt dat ons de mogelijkheid een compleet vernieuwd programma te presenteren. Bekijk het programma en meer informatie over de individuele kennissessies hieronder. 

Het programma ziet er dit jaar wat anders uit dan anders. In de ochtenden verzorgen wij een VIP-programma, hiervoor kun je je middels onderstaande link aanmelden t/m 5 januari 2023. Doe dit snel om jezelf van een plekje te verzekeren! Vanaf 13u in de middag kun je vrij inlopen als bezoeker van de Groene Sector Vakbeurs

Datum: 10, 11 en 12 januari 2023
Locatie: Evenementenhal Hardenberg, kennispartner tijdens Groene Sector 
Sluitingsdatum inschrijving: 5 januari 2023

Programma 2023

De dag wordt geopend door niemand minder dan Rico Bakker, een inspirerende spreker die het patroondoorbrekend denken uitdaagt. Daarna volgt kennissessie 1, een centrale sessie welke je enkel tijdens de VIP-ochtend kunt bijwonen. Na de lunch kun je maximaal 4 andere kennissessies bijwonen en natuurlijk de beursvloer bezoeken. Om de dag goed af te sluiten is er op het einde nog een borrel!

  1. Bomen, vaste planten en bollen voor de natte gronden en wadi’s
  2. Ondergrondse technieken voor het combineren van ‘groen’ en ‘blauw’
  3. De circulaire waarde van bio-based materialen in de tuin
  4. Zo maak je de buitenruimte rondom de woning waterproof
  5. Optimale bodemvochtigheid en beregeningssystemen
  6. Haal meer uit machines met digitaal machinebeheer
  7. Een waterdicht systeem voor buitenverlichting
  8. Basisregels voor het ontwerpen van een klimaatadaptieve tuin

Kennissessies

1. Bomen, vaste planten en bollen voor natte gronden en wadi’s

Klimaatverandering zorgt regelmatig voor hevige piekbuien. Lager gelegen delen in de tuin kunnen daardoor tijdelijk erg nat zijn. Sommige tuinbezitters willen met het oog op biodiversiteit zo’n nattere plek ook graag behouden of laten zelfs een wadi aanleggen. Dat vraagt om bijpassende beplanting. Welke bomen, vaste planten en bollen kunnen tegen natte grond? In deze sessie bespreken we het geschikte assortiment.

Kennispartners: Lageschaar Vaste Planten, JUB Holland, Van den Berk Boomkwekerijen

2. Ondergrondse technieken voor het combineren van ‘groen’ en ‘blauw’

Water vasthouden in de tuin; hoe doe je dat? Werner Hendriks van ontwerpbureau Treerootsystems is praktijkdeskundige op het gebied van (natuur-)technische constructies voor ondergrondse waterberging. Hij vertelt je op zijn bevlogen manier wat je moet weten uit de lessen die hij heeft geleerd.

Kennispartners: Ecolan, Auga

3. De circulaire waarde van bio-based materialen in de tuin

Rick Kamphorst is duurzaamheidsprofessional en aanjager van de materiaaldiscussie als het gaat om circulaire economie. Hij heeft veel kennis van hout en gaat het in deze sessie hebben over hoe je als hovenier kunt bijdragen aan een CO2 neutrale wereld. Welke impact hebben de materiaalkeuzes die je maakt? Je krijgt diverse handvaten waarmee jouw hoveniersbedrijf zich op duurzame wijze kan onderscheiden.

Kennispartners: Felix Clerkx , Greenwall

4. Zo maak je de buitenruimte rondom de woning waterproof

In deze kennissessie leer je diverse ontwerpoplossingen om de tuin waterproof te maken. Wij behandelen hierbij de ondergrond en funderingsopbouw voor verharding, inclusief nieuwe technieken voor ondergrondse waterberging. Ook gaan we in op het effect van voegen, voegdikte en diverse voegmiddelen.

Kennispartners: MBI, Schellevis, MO-B, Tubag, Wienerberger, ACO

5. Optimale bodemvochtigheid en beregeningssystemen

Tijdens droge zomers worden tuinen vaak besproeid. Dit kan noodzakelijk zijn, maar welke invloed heeft het geven van water op de kwaliteit van de bodem, borders, bomen, hagen en het gazon? Gerwin ter Velde van Ecostyle geeft hierover uitleg en vertelt hoe je het watervasthoudend vermogen van de bodem kunt verbeteren.
Voor zeer droge periodes zijn er verschillende soorten beregeningssystemen beschikbaar. Rudolf van der Velde van technische groothandel Wildkamp zal in deze sessie de voor- en nadelen van de diverse systemen bespreken.

Kennispartners: Ecostyle

6. Haal meer uit machines met digitaal machinebeheer

Altijd overzicht over je tuingereedschappen en machines? Laat ze communiceren met een digitale beheer app. Zo zie je direct hoe lang ze zijn gebruikt, waar ze zich bevinden en of ze onderhoud nodig hebben. In deze korte sessie laat Stihl je zien hoe dat werkt. Duur 20 min.

Kennispartners: Stihl

7. Een waterdicht systeem voor buitenverlichting

Hoe verwerk je tuinverlichting zonder vochtproblemen? In deze korte sessie laat in-lite zien hoe eenvoudig en veilig het is om zelf 12V buitenverlichting aan te leggen. Ontdek de voordelen van het waterdichte 12V in-lite systeem waarmee je tuinen ook ’s avonds echt bijzonder kunt maken. Duur 20 min.

Kennispartner: in-lite Design

8. Basisregels voor het ontwerpen van een klimaatadaptieve tuin

Hoe ontwerp je tuinen die beter bestand zijn tegen het extremer wordende klimaat? TSD neemt jou samen met een groen professional, mee in de werkwijze en laat zien welke elementen/instrumenten gebruikt worden bij de digitale ontwerpen.

Kennispartners: TSD

Terugblik op vorige edities

De Tuinprofessionals is een initiatief van