2022 | 11e Editie

Wegens omstandigheden zal het evenement verplaatst worden naar januari 2023.

Wij willen met elkaar het beste uit de Tuinprofessionaldag halen en daar is momenteel onvoldoende ruimte voor. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je dan onderaan de pagina in voor de nieuwsbrief. Wij hopen je van harte in januari 2023 te zien!

Nieuwe Datum: januari 2023


helga van leur

08:00 uur

Opening: HELGA VAN LEUR

Wij zijn er trots op dat wij voor deze ‘terug van weggeweest’ editie Helga van Leur als dagvoorzitter hebben. Je kent haar misschien het beste als voormalig weervrouw van RTL. Met haar passie voor klimaat, duurzaamheid en gedrag is Helga de perfecte persoon om 11de editie van Tuinprofessionals te leiden, welke in het teken staat van: water en slimme, duurzame en klimaatvriendelijke oplossingen. Helga zal de dag openen met een zeer interessante lezing ‘De hovenier van de toekomst is óók watermanager’.


10:15 – 13:30 uur

Kennissessies

Je kan kiezen uit verschillende kennissessies. Je hebt de mogelijkheid deel te nemen aan 4 sessies. Wij vragen je vooraf je keuze bekend te maken. Uiteraard bieden wij je tussen de middag ook een lekkere lunch aan.

1. Bomen, vaste planten en bollen voor natte gronden en wadi’s

Klimaatverandering zorgt regelmatig voor hevige piekbuien. Lager gelegen delen in de tuin kunnen daardoor tijdelijk erg nat zijn. Sommige tuinbezitters willen met het oog op biodiversiteit zo’n nattere plek ook graag behouden of laten zelfs een wadi aanleggen. Dat vraagt om bijpassende beplanting. Welke bomen, vaste planten en bollen kunnen tegen natte grond? In deze sessie bespreken we het geschikte assortiment.

Kennispartners: Lageschaar Vaste Planten, JUB Holland, Van den Berk Boomkwekerijen

2. Ondergrondse technieken voor het combineren van ‘groen’ en ‘blauw’

Water vasthouden in de tuin; hoe doe je dat? Werner Hendriks van ontwerpbureau Groenemorgen is praktijkdeskundige op het gebied van (natuur-)technische constructies voor ondergrondse waterberging. Hij vertelt je op zijn bevlogen manier wat je moet weten uit de lessen die hij heeft geleerd.

Kennispartners: Ecolan, Auga

3. De circulaire waarde van bio-based materialen in de tuin

Rick Kamphorst is duurzaamheidsprofessional en aanjager van de materiaaldiscussie als het gaat om circulaire economie. Hij heeft veel kennis van hout en gaat het in deze sessie hebben over hoe je als hovenier kunt bijdragen aan een CO2 neutrale wereld. Welke impact hebben de materiaalkeuzes die je maakt? Je krijgt diverse handvaten waarmee jouw hoveniersbedrijf zich op duurzame wijze kan onderscheiden.

Kennispartners: Felix Clerkx , Greenwall

4. Zo maak je de buitenruimte rondom de woning waterproof

In deze kennissessie leer je diverse ontwerpoplossingen om de tuin waterproof te maken. Wij behandelen hierbij de ondergrond en funderingsopbouw voor verharding, inclusief nieuwe technieken voor ondergrondse waterberging. Ook gaan we in op het effect van voegen, voegdikte en diverse voegmiddelen.

Kennispartners: MBI, Schellevis, MO-B, Tubag, Wienerberger, ACO

5. Optimale bodemvochtigheid en beregeningssystemen

Tijdens droge zomers worden tuinen vaak besproeid. Dit kan noodzakelijk zijn, maar welke invloed heeft het geven van water op de kwaliteit van de bodem, borders, bomen, hagen en het gazon? Gerwin ter Velde van Ecostyle geeft hierover uitleg en vertelt hoe je het watervasthoudend vermogen van de bodem kunt verbeteren.
Voor zeer droge periodes zijn er verschillende soorten beregeningssystemen beschikbaar. Rudolf van der Velde van technische groothandel Wildkamp zal in deze sessie de voor- en nadelen van de diverse systemen bespreken.

Kennispartners: Ecostyle

6. Water en groen: de praktijkvoorbeelden van de VHG

Kim van der Leest levert namens de VHG ook dit jaar een bijdrage aan Tuinprofessionals. Ze neemt je mee in een reis langs inspirerende praktijkvoorbeelden, waarbij met groene oplossingen ook de wateropgave en andere functies worden vervuld.

Kennispartners: aangeboden door alle partners van Tuinprofessionals

7a. Haal meer uit machines met digitaal machinebeheer

Altijd overzicht over je tuingereedschappen en machines? Laat ze communiceren met een digitale beheer app. Zo zie je direct hoe lang ze zijn gebruikt, waar ze zich bevinden en of ze onderhoud nodig hebben. In deze korte sessie laat Stihl je zien hoe dat werkt. Duur 20 min.

Kennispartner: Stihl

7b. De voordelen van een waterdicht 12v systeem voor buitenverlichting

Hoe verwerk je tuinverlichting zonder vochtproblemen? In deze korte sessie laat in-lite zien hoe eenvoudig en veilig het is om zelf 12V buitenverlichting aan te leggen. Ontdek de voordelen van het waterdichte 12V in-lite systeem waarmee je tuinen ook ’s avonds echt bijzonder kunt maken. Duur 20 min.

Kennispartner: in-lite Design

8. Basisregels voor het ontwerpen van een klimaatadaptieve tuin

Hoe ontwerp je tuinen die beter bestand zijn tegen het extremer wordende klimaat? Ontwerpster Elle Miggiels, van Hoveniersbedrijf Miggiels & Van Amstel, neemt je mee in haar werkwijze en laat zien welke elementen/instrumenten zij gebruikt bij haar digitale ontwerpen.

Kennispartners: TSD


13:45 uur

Quiz ‘De slimste hovenier’

In de centrale ruimte sluiten we de dag goed af met een leuke quiz waarbij jij je opgedane kennis van die dag goed kunt testen! Deze quiz wordt geleid door dagvoorzitter, of in deze ‘Quizmaster’, Helga van Leur.


15:00 uur

Netwerkborrel