Programma 2020


8 en 9 januari 2020 | 10e Editie

Datum: 8 januari en 9 januari 2020 → maak je keuze uit één van deze twee dagen
Tijd: 08:00 uur tot 15:30 uur → vanaf 07:00 uur toegankelijk voor een heerlijk ontbijt!
Locatie: Spant!, Doctor Abraham Kuyperlaan 3, Bussum


08:00 uur

Opening: HARM EDENS

De 10e editie van de Tuinprofessionaldagen staat in het teken van duurzaamheid én ondernemerschap. Wij zijn er trots op dat wij voor ons jubileumevent Harm Edens hebben weten vast te leggen. Met zijn scherpe en humoristische geest zal hij ons helpen een andere kijk te geven op actuele thema’s.


08:45 uur

Keynote speaker: Michel Huisman, kunstenaar én ontwerper

Als zeer bijzondere keynote speaker hebben wij dit jaar Michel Huisman op het hoofdpodium staan. Michel Huisman is een kunstenaar in hart en ziel én de bevlogen ontwerper van het Maankwartier in Heerlen (bouw 2012-2019). In het Maankwartier zijn winkels, kantoren, woningen, een hotel, twee parkeergarages en het nieuwe station van Heerlen opgenomen. In dit project zijn veel duurzame en circulaire oplossingen bedacht en gerealiseerd. Volgens Michel Huisman is het Maankwartier één groot kunstwerk, met daarin 89 kleinere kunstwerken. In deze droomwereld neemt hij je graag mee op reis.

Michel Huisman heeft een geheel eigen kijk op duurzaamheid en circulariteit. Een boeiende spreker die kunst en het dagelijks leven met elkaar verbindt. Je gaat ongetwijfeld naar huis met heel veel inspiratie en ideeën om over na te denken!


09:45 – 14:30 uur

7 Kennissessies

Je kan kiezen uit verschillende kennissessies. Je hebt de mogelijkheid deel te nemen aan 4 sessies. Wij vragen je vooraf je keuze bekend te maken. Uiteraard bieden wij je tussen de middag ook een lekkere lunch aan en kun je het bedrijvenplein bezoeken of één van de productworkshops.

1. STERKE BEPLANTING VOOR IN DE TUIN.

De afgelopen zomers hebben we te maken gehad met lange warme, droge periodes en dan is het een hele kunst om de beplanting in de tuin mooi te houden. Daarbij willen veel klanten graag een onderhoudsarme tuin. Dat maakt het niet altijd eenvoudig om ‘groen’ in de tuin te verkopen, terwijl de noodzaak daarvan inmiddels onomstotelijk is aangetoond. Het antwoord op dit dilemma ligt in de toepassing van sterke soorten vaste planten, bollen, heesters en bomen. Sterke beplanting heeft minder onderhoud nodig en het groen in de tuin zal optisch beter worden gewaardeerd door de eindgebruiker. Tijdens deze sessie plantenkennis worden soorten besproken die goed droogte resistent zijn, goede pollen vormen, lang hun sierwaarden behouden en fris blad laten zien.

Kennispartners: JUB Holland, Lageschaar Vaste Planten, Van den Berk Boomkwekerijen

2. KLIMAATBESTENDIG BODEMBEHEER.

Het aanleggen en onderhouden van een klimaatbestendige duurzame bodem (tuin) voor nu en in de toekomst is essentieel voor het voorkomen van problemen in de bodem (tuin). Hierbij is preventief handelen en oorzaakbestrijding de schakel tot succes.

Kennispartners: Ecostyle PlantProfessional, ACO Easygarden

3. VAN CHLOORBAD NAAR NATUURBAD, HOE FIX JE DAT?

Door middel van praktijk – foto’s, films en interviews met de ontwerper, hovenier en klant – leggen we tot in detail uit hoe je van een bestaand verouderd zwembad een modern energie zuinig natuurbad kan maken.

Kennispartners: Ecolan, Auga

4. ALLE SCHOOLPLEINEN GROEN. ZO DOE JE DAT!

Iedereen onderschrijft de waarde van een groen schoolplein, maar hoe realiseer je dit? In deze kennissessie vertelt hovenier Anno Kuindersma over de do’s and don’t voor een groen schoolplein. Onderwerpen zijn: participatie (met kinderen), ontwerpkeuzes, waterberging, subsidies, plantkeuzes, materiaalkeuzes, beheer en speelveiligheid. Anno Kuindersma is eigennaar van ANNO2000 uit Dronten en bestuurslid van Stichting Springzaad.

Kennispartners: aangeboden door alle partners van Tuinprofessionals.

5. TERRASOPLOSSINGEN IN EEN DUURZAME TUIN! VAN STEEN TOT BAMBOE.

Het besef dat we bij onze keuzes milieu en natuur centraal moeten stellen groeit. Particulieren staan open voor duurzame producten in de tuin. Maar hoe zit het dan met een terras? Want uiteindelijk is een tuin pas compleet inclusief een fijn terras om van de tuin te kunnen genieten. In het eerste gedeelte van deze kennissessie nemen wij de mogelijke oplossingen in bestrating met u door. De laatste 25 minuten van deze kennissessie hoort u alles over het meest duurzame hout van dit moment: Bamboe. Hiervoor hebben wij een specialist van Moso International uitgenodigd die u alles kan vertellen over de duurzame eigenschappen en toepassingsmogelijkheden.

Kennispartners: Felix Clercx, MBI, Michel Oprey en Beisterveld, Schellevis, Tubag, Wienerberger

6. VERKOPEN AAN PRIJSKOPERS. EFFECTIEF ONDERHANDELEN.

Tijdens deze lezing staat “de lastige koper” centraal. De klant die alleen maar over de prijs blijft doorgaan. We vertellen je hoe je met een dergelijk persoon het beste kunt omgaan. Het voorkomen of verminderen van weg te geven korting is een belangrijk onderdeel van deze training. De praktijk laat zien dat hier vele procenten aan marge mee gewonnen worden. Deze lezing wordt gegeven door Jeroen Santema van Sales Improvement Group. Met zijn jarenlange ervaring kent het sales vak voor hem geen geheimen meer!

Kennispartners: aangeboden door alle partners van Tuinprofessionals

7. DUURZAAM WERKEN IN PROJECTMANAGEMENT.

Liemers Hendriks Groenspecialisten heeft een tuinpark gerealiseerd met als doel een duurzame leefomgeving te optimaliseren. Jeroen Helming gaat je meenemen aan de hand van het projectpark Barbarossa in Nijmegen over het gehele proces. Van digitaal inmeten, tot ontwerpen een realisatie met digitale tools.

Het park Barbarossa heeft een oppervlak van 2,0 hectare en volgende werkzaamheden kwamen aan bod: opschonen, grondwerk, straatwerk, groen, meubilair en spelaanleiding.

Kennispartner: TSD


11:30 – 12:45 uur

4 Product workshops

Naast het bedrijvenplein zijn onderstaande productworkshops te bezoeken tijdens de lunchpauze.

Hoorcollege geluidoverlast bestrijden: Hoe hou je herrie uit de tuin! Een workshop op het gebied van geluidoverlast, gegeven door Greenwall bv, dé leverancier van groene geluidsschermen. In een korte sessie wordt u geleerd hoe lawaaioverlast in de tuin vast kunt stellen en hoe u uw klant daarover deskundig kunt adviseren.

Controle over tuinverlichting met een app. Met de buitenverlichting van in-lite is het mogelijk om tuinen te realiseren die ’s avonds net zo sfeervol zijn als overdag. Met de Smart transformator is tuinverlichting eenvoudig te bedienen met een app. Benieuwd naar alle mogelijkheden van in-lite buitenverlichting? Bezoek deze workshop.

De STIHL beleving. STIHL ontwikkelt, produceert en verkoopt een ruim assortiment machines en accessoires voor de professionele bos-, tuin- en landschapsonderhoud. De vakmannen van STIHL demonstreren veilig en goed gebruik van de verschillende machines. U mag het zelf ook proberen!

Drone Experience. Metingen doen met een drone en direct verwerken in je eigen ontwerp: toekomstdromen? Dat lijkt misschien nu nog zo, maar deze droom komt binnenkort al uit. Hoor tijdens de workshop aan welke mogelijkheden momenteel wordt gewerkt, beleef het mee en geef jouw idee en mening. Ook geven we een eerste indruk van waar je zoal aan moet denken als je een drone tijdens je werk (of beter – je dronebaan) wilt gaan gebruiken.


14:40 uur

Hoveniers aan het woord: Bent u klaar voor de toekomst?

Op het hoofdpodium leggen wij een aantal toonaangevende hoveniers een aantal prikkelende stellingen voor over de toekomst. Hoe zien zij de toekomst in ons vakgebied en zijn we er klaar voor? Dit debat wordt in goede banen geleid door dagvoorzitter Harm Edens.


15:30 uur

Netwerkborrel op het bedrijvenplein