Waarom bomen en heesters?


Een tuin zonder boom is geen tuin!

Er is wetenschappelijk aangetoond dat mensen zich prettiger voelen in een groene omgeving; dat het beter is voor ons fysieke en mentale welbevinden. Op zich reden genoeg om bomen en heesters aan te planten. Ze zorgen voor de ‘verzachting’ van steen en beton en bieden tegenwicht aan de dode materialen gebruikt voor huis en terras(sen). Ook is aangetoond dat de waarde van onroerend goed toeneemt wanneer deze door groen is omgeven, soms zelfs tot 14%! Een goed argument naar uw klant toe.

Het belangrijkste argument is echter dat bomen, heesters en hagen onmisbaar zijn voor het aanbrengen van een verticale structuur in een tuin. Zonder zo’n structuur oogt een tuin saai en onaantrekkelijk. Bomen kunnen een heuse blikvanger zijn, schaduw brengen of de overburen aan het zicht onttrekken. Hagen of heestergroepen kunnen zichtlijnen accentueren of verschillende ruimten binnen een tuin creëren.

Door de vele verschijningsvormen heeft iedere boom een heel eigen effect op een tuin. Veel bomen hebben ook een specifieke sierwaarde. Sommige kennen een prachtige bloei, andere staan in de herfst met hun roodpurperen blad te vlammen of krijgen bijzondere vruchten. Een goed gekozen boom kan enorm veel doen voor een tuin.

Het is de kunst om die bomen en heesters te kiezen waarmee het gewenste resultaat kan worden bereikt. Bij een goede kweker zijn honderden verschillende mogelijkheden te zien.