Waarom gebakken bestrating?


Weinig bouwproducten zijn zo nauw met het Nederlandse natuur- en cultuurlandschap verbonden als de straatbaksteen. Straatbakstenen worden voornamelijk geproduceerd uit grondstof van eigen bodem. Een groot deel van de bestrating in Nederland bestaat uit straatbaksteen. Architecten, aannemers en opdrachtgevers kiezen voor straatbaksteen vanwege de duurzame en esthetische kwaliteiten en de ruime toepassingsmogelijkheden.

De voordelen op een rij:

  • Duurzaam – Straatbakstenen zijn van hoogwaardige kwaliteit. Het product dankt zijn sterke eigenschappen aan de uitstekende samenstelling van de klei en de moderne technieken die worden toegepast tijdens het bakproces. Straatbakstenen worden gebakken bij een temperatuur van ruim 1000 °C. Hierdoor verkrijgen de stenen hun unieke hard- en slijtvastheid.
  • Budgetvriendelijk – Dankzij de duurzaamheid gaan bakstenen straatwerken lang mee. In veel historische binnensteden ligt tot op de dag van vandaag hetzelfde straatwerk als enkele eeuwen geleden. Bovendien zijn straatbakstenen meer dan één keer te gebruiken. Door hergebruik is dit materiaal budgetvriendelijk.
  • 100% natuurlijk – De hoogwaardige klei waaruit straatbakstenen gevormd worden zorgt voor een natuurlijke uitstraling.
  • Mooi en veelzijdig – Straatbaksteen combineert duurzaamheid met subtiliteit in afwerking. Van dichtbij is de grote variëteit in structuren zichtbaar: van glad tot bezand, met een verouderde uitstraling of juist geglazuurd. Door te componeren met verschillende kleuren, formaten en patronen, krijgt ieder straatwerk een eigen uitstraling. Van authentiek tot modern, van natuurlijk tot stedelijk.
  • Kleurecht en kleurvast – Gebakken bakstenen zijn kleurecht, ze bevatten dus geen kunstmatige kleurstoffen. Straatbakstenen behouden levenslang hun natuurlijke tint. Door het natuurlijke afslijtingproces, wordt de kleur na verloop van tijd alleen maar mooier en warmer.
  • Onderhoudsvriendelijk – Straatbakstenen zijn bestand tegen uitzonderlijke omstandigheden. Dankzij hun relatief gladde oppervlak, hechten vuil, mos en algen zich moeilijk. Bovendien zijn straatbakstenen bestand tegen verwering. Straatbakstenen zijn gemakkelijk te behandelen, zonder gevaar voor beschadiging.
  • Milieuvriendelijk – Straatbakstenen bevatten geen elementen die schadelijk zijn voor het milieu. Fabrikanten streven ernaar de productie van straatbaksteen zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. De stenen worden uit het natuurlijke product klei gebakken. De winning van klei heeft een positieve invloed op de longfunctie en bedding van rivieren. In Nederland wordt meer klei afgezet dan gewonnen; daarmee is klei een hernieuwbare grondstof en dus milieuverantwoord.