Verwerkingstips gebakken bestrating


Wanneer u zelf gebakken straatbakstenen gaat leggen raden wij u aan de richtlijnen van Wienerberger te volgen voor het beste eindresultaat. De onderstaande tips gelden voor alle formaten en uitvoeringen.

De ondergrond of fundering

Goede en duurzame bestrating begint met een degelijke fundering. Een goede ondergrond zorgt ervoor dat uw terras of tuinpad niet gaat verzakken. De ondergrond, de toepassing en het type straatbakstenen zijn van groot belang om de fundering te bepalen. Is de ondergrond zwak, dan is een zwaardere of dikkere fundering nodig. Wanneer u de straatbakstenen voor een oprit gebruikt is er meer belasting en is het verstandig de fundering daar op aan te passen.

De fundering van een tuin bestaat vaak uit twee lagen. Voor een oprit is dat een onderlaag van grove steenslag of gebroken puin met daarop een laagje straatzand. Bij aanleg van een voetpad is een onderlaag van ophoogzand meestal voldoende. Een funderingslaag kan inklinken. Daarom is het gebruik van een trilmachine noodzakelijk. Voor de toplaag van 5 cm moet uitsluitend zand worden gebruikt.

Het straten

De straatbaksteen wordt in de bovenste laag van het gladgestreken zandbed gezet. Vanwege de kleine maatverschillen in het gebakken product moet de stratenmaker de bovenste zandlaag bij iedere steen nauwkeurig op de juiste hoogte brengen.

Bestrating ontvangt u meestal in verschillende pakketten. Zeker als u gebruik maakt van genuanceerde straatbakstenen is het aan te raden om stenen uit verschillende pakketten te gebruiken en per laag diagonaal af te pakken. Zo ontstaat een fraaie verdeling van de verschillende kleuren.

Bij het leggen van straatbakstenen is het verstandig om een kantopsluiting te leggen. Dit voorkomt dat de bestrating wordt weggedrukt. Houd een voeg aan van 2-3 mm tussen de  straatbakstenen. Dit is noodzakelijk voor het invoegen van zand. Verwerk de stenen altijd in dezelfde richting.

De steen wordt iets te hoog gezet en vervolgens met een paar zachte tikken met een straathamer vastgezet. Het corrigeren van te hoog gezette stenen door extra hard slaan is een onjuiste methode. Dit leidt vaak tot beschadigingen van de steen en maar zelden tot een goed resultaat.

Legverband

Legverbanden zijn bedoeld om bestrating als gesloten vlak voldoende stevigheid te geven. Door de bakstenen in een bepaald verband te leggen ontstaat er een specifiek patroon. Dit patroon bepaalt het uiterlijk en stijl van uw tuin, terras of oprit. Voor bestratingen zijn veel verbanden mogelijk. Keper– en elleboogverband zijn zeer stabiel en daardoor uitermate geschikt voor een oprit. Voor voetpaden en terrassen kan een blokverband, halfsteensverband of diagonaalverband worden toegepast. Zigzagverband is een variant op het diagonaalverband, waarbij het met een tussenlaag mogelijk is markeringen aan te brengen. U vindt meer informatie over alle legverbanden op onze website: www.gebakken-bestrating.com.

De afwerking

Als alles klaar is kunt u de bestrating invoegen met grof, kalkvrij zand of kalkvrij brekerszand. Vervolgens vegen en daarna aftrillen met lichte triller. Aansluitend veegt u de bestrating en kunt u de voegen volledig vullen.

Reiniging en onderhoud

Het schoonmaken van de bestrating is vrijwel niet nodig. Het gebruik van een hogedrukreiniger is niet aan te raden. Wel kunt u de stenen regelmatig vegen om vervuiling tegen te gaan.