Waarom afwatering?


Zorgeloos genieten, pootje baden hoort daar niet bij! 

Wanneer je een terras laat aanleggen van grove klinkers op zand zal je de eerste jaren weinig last krijgen van waterplassen. De bodem en de bestrating zijn open genoeg om het regenwater door te laten. Maar smaken veranderen en het klimaat ook! De afgelopen jaren hebben we allemaal voorbeelden gezien dat extreme regenbuien terrassen, opritten en straten volledig onder water kunnen zetten. Een regenbui met een intensiteit van 60 liter per vierkante meter per kwartier is al geen uitzondering meer. Daarom is het vooral nu goed om stil te staan bij de afwatering van het terras!

  • Het terras ziet er vandaag de dag heel anders uit dan tien jaar geleden. Getrommelde cobblestones van 10 bij 10 cm waren toen het einde. Nu is een tegel van minimaal 60 bij 60 cm het populairste bestratingsmateriaal dat ook nog eens zo strak mogelijk tegen elkaar wordt gelegd. Voor de afwatering maakt dit een groot verschil. Van een royale voeg naar bijna geen voeg, daar komt geen regenwater meer door!
  • Steeds vaker wordt voegvuller geadviseerd, om je de moeite van het jaarlijks onkruid krabben te besparen. Dit zorgt er onherroepelijk voor dat de voeg bijna geen water meer door laat.
  • Je wilt dat een terras vlak blijft en in de loop van de tijd niet verzakt. Daarom wordt het fundament van het terras beter verdicht dan voorheen. Ook dit heeft consequenties voor de afwatering.

Watermanagement in de tuin voor strak gemak

ACO is van mening dat het regenwater dat op het terras valt, ten goede moet komen aan de tuin. En dat ook het water dat op dak valt, gebruikt moet worden. Hiervoor bieden we producten als Rain4Me opslagtanks om water tijdelijk te bufferen (https://www.aco-easygarden.nl/producten/regenwatergebruik) en later te gebruiken en/of RainBloxx (https://www.aco-easygarden.nl/producten/infiltratie/rainbloxx) om het regenwater slim in de tuin (bij boom en plant) te infiltreren.